Memulangkan Semula “Bible” yang Dirampas

Jais returns Bible
Sultan Selangor menyaksikan penyerahan Alkitab kepada pengerusi
Association of Churches in Sarawak, Rev Datuk Bolly Lapok

Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) memulangkan semula Bible versi Bahasa Melayu dan Iban yang dirampas daripada Persatuan Bible Malaysia (PBM) Januari lalu kepada penganut Kristian di Sarawak melalui Persatuan Gereja-gereja Sarawak (ACS), dalam satu majlis rasmi di Istana Selangor hari ini.

Ia dipulangkan kepada masyarakat Kristian Sarawak, dan bukannya kepada PBM yang beribupejabat di Semenanjung, mematuhi syarat “Bible yang mengandungi kalimah ‘Allah’ tidak boleh diedarkan di Selangor, terutamanya kepada orang Islam”, menurut satu kenyataan Majlis Agama Islam Selangor (Mais).

Terdahulu, Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali melalui Twitternya berkata: “Penyelesaian yang baik kepada isu rampasan Bible berbahasa Melayu yang mengandungi perkataan Allah.”

Beliau turut menyertakan gambar beliau bersama Sultan Selangor menyaksikan majlis penyerahan Bible itu kepada pengerusi ACS, Ketua Biskop Datuk Bolly Lapok, di Istana Alam Shah, Klang.

bible_return

(Diambil dari artikel Malaysian Insider bertajuk “Jais Serah Semula Bible, Tetapi Hanya Kepada Penganut Kristian Di Sarawak” bertarikh 14 November 2014)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: